Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Αι βλαβεραί συνέπειαι της κλοπής...





Κατόπιν τούτου αξιοποιήθηκαν όλα τα αδέσποτα της πόλης ως φρουροί των φρεατίων...

 
[....] Σε έναν από τους τελευταίους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από την αρμόδια Διεύθυνση, και συγκεκριμένα μετά από αυτοψία που διενεργήθηκε στα φωτιστικά, στους ιστούς και στα δίκτυα, στα δύο Πάρκα, ΧΑΝΘ και Ξαρχάκου, από τον κόμβο του Λ. Πύργου έως τον κόμβο του Δημαρχείου, διαπιστώθηκε ότι εκλάπησαν όλα τα καλύμματα των φρεατίων.

Αναλυτικά, αφαιρέθηκαν συνολικά 68 σχάρες χυτοσιδήρου βαρέως τύπου, διαστάσεων 40X40, συνολικού κόστους 2.050€, περιστατικό που κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό, καθώς για πρώτη φορά διαπράττεται τόσο εκτεταμένη κλοπή, η οποία έχει ως απώτερο κίνητρο εκτός από τη φθορά δημόσιας περιουσίας και το κέρδος από την πώληση των κλοπιμαίων ειδών σε επιχειρήσεις χαλκού και σιδήρου.
[από τις εφημερίδες] 


  
   Κατά τους χρόνους του βαρβάρου και σκοτεινού Μεσαίωνος, στις πόλεις και τα χωριά της Ευρώπης δεν ήταν  ̶ λέγεται ̶ ασυνήθιστο  πολλοί μέθυσοι συχνά να έχουν παραμορφωμένα τα μούτρα τους όχι τόσο από τις ασθένειες που θέριζαν εκείνη την εποχή (λέπρα, σίφυλη, ευλογιά κλπ), ούτε εξαιτίας των καυγάδων που συχνά και μοιραία εκείνοι έμπλεκαν. Η αιτία ήταν ότι, καθώς μεθυσμένους τους πετούσαν έξω από τα καπηλειά με σπρωξιές και κλωτσιές οι νταβραντισμένες ιδιοκτήτριες των ναών του Διονύσου ή καθώς εκείνοι μόνοι τους αποφάσιζαν κάποια στιγμή να επιστρέψουν βάρκα γιαλό πεζοί στα σπίτια τους, τύχαινε  να πέφτουν στο ύπαιθρο, όπου δει  ̶ ιδίως ανάσκελα στα ρείθρα των δρόμων ̶  και αναίσθητοι,  για ύπνο. Τα γουρούνια που τριγύριζαν ελεύθερα στους δρόμους, ακόμα και των πολυπληθών  άστεων, τους ...κατέτρωγαν το πρόσωπο (διότι ως γνωστόν τα γουρούνια είναι ζώα παμφάγα και γι' αυτό το λόγο εικάζεται πως χρησιμοποιήθηκαν σε πιο πολιτισμένα κατοπινά χρόνια και από την μαφία στην Αμέρικα για την εξαφάνιση ενοχλητικών πτωμάτων...).


     Στην γείτονα Ρουμανία, μετά την πτώση του καθεστώτος Τσαουσέσκου, διάβαζα πως γινόταν της κακομοίρας καθώς πολλοί μεθυσμένοι έχαναν και τη ζωή τους ακόμα πέφτοντας τις νύχτες μέσα στα χαίνοντα στόμια των υπονόμων αφού οι  μαντεμένιες σχάρες που τα σφράγιζαν είχαν, εγκαίρως και επιμελώς, αφαιρεθεί από τους χιλιάδες πεινασμένους κλοπείς που τις έστελναν στο καλό ( για «σκραπ»!)


   Βλέπω όμως πως άρχισαν να κάνουν αισθητή πλέον την εμφάνισή τους παρόμοια κρούσματα  και στις μεγάλες ελληνικές πόλεις. Αφού "οι κυνηγοί του σκραπ" τέλειωσαν με τον, εμφανή και παντελώς αφύλακτο, δημόσιο πλούτο (σιδηρογραμμές, παλιά βαγόνια, ακινητοποιημένες ατμομηχανές, πυκνωτές της ΔΕΗ, σύρματα του ΟΤΕ, λεβητοστάσια, μηχανοστάσια, αντλίες υδραγωγείων, χυτοσιδηρά κιγκλιδώματα και καγκελόπορτες δημόσιων κτιρίων, σχάρες υπονόμων, μνημεία, αγάλματα και προτομές όπου δει) τον οποίο, ενδημικές και  ελεύθερα κινούμενες, ορδές συμμοριών κατακλέβουν ασυστόλως με σκοπό τον προσπορισμό χρημάτων) τώρα περιέλαβαν ακόμα και τα ...καπάκια των φρεατίων σε πλατείες, κεντρικούς δρόμους, διόδους και παρόδους των μεγάλων πόλεων.


    Το καλό με την καινούργια επαγγελματική στροφή των κλεπτών μετάλλων είναι πως οι μεθυσμένοι συνέλληνες δεν κινδυνεύουν να πέσουν μέσα στις χάσκουσες  τρύπες που αφήνουν πίσω τους οι κλοπείς και να τραυματιστούν σοβαρά ή και να χάσουν ακόμα και τη ζωή τους. Έχουν βρει άλλους τρόπους, πλέον ...σίγουρους που εγγυώνται τό ίδιο αποτέλεσμα:  
Οι δικοί μας μεθυσμένοι μεταβαίνουν στα σπίτια τους ύστερα από το μεθοκόπι οδηγώντας μια χαρά χαρούλα τα γρήγορα αμάξια τους...

Κι όποιον πάρει!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου