Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης



...δυο προσκλήσεις (εκ μέρους μου)



"Την Πέμπτη, 3 Μαΐου, ανοίγει τις πύλες της για το κοινό η 15η ΔΕΒΘ, που διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στις 19:30, θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια της φετινής διοργάνωσης, στην κεντρική πλατεία της έκθεσης, στο Περίπτερο 15, με τους ήχους του «Μαγικού χαλιού» από το μουσικό σχήμα Kaimaki, ενός μουσικού ταξιδιού στα λιμάνια της Μεσογείου, από τη Θεσσαλονίκη και την Αλεξάνδρεια έως τη Μασσαλία, τη Σμύρνη, τον Πειραιά και την Ερμούπολη, και στα λόγια των ποιητών, από τον Κωνσταντίνο Καβάφη και τον Νίκο Καββαδία μέχρι τον Ναζίμ Χικμέτ". 

                                                                                                             [Bookpress]



Σάββατο 5 Μαΐου, 21.00
Αίθουσα Ματαρόα, περίπτερο 13



[...] Το γρα-γρου* αποτελεί την καινούργια σύμπραξη των δημιουργών του  μακάβριου novel story  «Το πτώμα» που εκδόθηκε και κυκλοφόρησε το 2011. Εδώ η ιστορία εξελίσσεται σε δυο επίπεδα: Σ’ εκείνο που λειτουργεί σε χρόνο ενεστώτα και με συνέπεια μέσα στο πραγματικό ̶ ιστορικό πλαίσιο, και το οποίο  μας αποκαλύπτεται στο πρώτο κοίταγμα. Κι έπειτα, στο επίπεδο των αινιγματικών [ή και «υπονομευτικών»…] συνυποδηλώσεων που την οδηγούν στη σφαίρα του μύθου  ̶ σ’ ένα αλλόκοτο μεταφυσικό /φαντασιακό επίπεδο. Καταλήγουμε δηλαδή σε «άπατα νερά»… 
[Ν.Τσίγκας/από την παρουσίαση του βιβλίου] 






*Το Γρα-Γρου τιμήθηκε με τα βραβεία Καλύτερου Κόμικ &   Καλύτερου Σεναρίου στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς 2018.






Κυριακή 6 Μαΐου, 10.00
Αίθουσα Φιλολογικό Καφενείο, περίπτερο 13



[...] Πολυτίμητο χρονολόγιο (αναγνώσεων- επισκέψεων-  συναντήσεων), επίμονος σελιδοδείκτης και τροχιοδεικτική βολή τα «Λόγια ριζωμένα»  του Αντώνη Παπαβασιλείου. Εγκόλπιο παραδειγματισμού για το πως βιώνεται σαν φως η ζωή όταν δεν υπάρχει ξιπασμός, παρά ταπεινότητα, γνώση, ανοιχτή καρδιά έτοιμη να δεχτεί και καθαρό βλέμμα. 

                                                            [Ν.Τσίγκας/από την παρουσίαση του βιβλίου]














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου